Novinky

Jsme jiné divadlo.

Pardubické neprofesionální Divadlo Exil slaví. Populární soubor letos čeká jubilejní dvacátá sezona. A slavit se bude ve velkém.

 

„Pro naše diváky chystáme řadu premiér. Jako první to  bude současná česká hra Lajka autora Davida Košťáka,“ prozrazuje principál souboru Tomáš Klement. „Jde o humornou, laskavou, ale i dojemnou hru, která – jak už název napovídá – vypráví příběh nejslavnější fenky Lajky, která v roce 1957 odletěla jako první živý tvor do vesmíru.“ Premiéru plánujeme na sobotu 5.prosince.

Dalším novým titulem na programu bude autorská hra Útulek, kterou napsal herec Východočeského divadla Jan Musil, který bude tento vtipný sitcom v Exilu i režírovat. „A když už máme letos to jubileum, rozhodli jsme se znovu nastudovat také jednu hru, kterou jsme uvedli v minulosti. Nakonec jsme se rozhodli oprášit úspěšnou komedii Dveře aneb pane, vy jste náhoda.  Ta se na našem repertoáru znovu objeví po Novém roce,“ dodává principál Tomáš Klement. Na dramaturgickém plánu je také norská hra Cesta do Benátek, která by měla mít v Divadle Exil svou českou premiéru.

Na podzim se také budeme loučit. Do derniéry jde divácký hit, který pro vás hrajeme už od roku 2015 – Perfect Days. Do cíle také doběhne černá komedie Ryba ve čtyřech.

Nejsou to ale jediné novinky, které Exil na sezonu 2020-2021 připravil. Tou nejvýraznější je stěhování do nových prostor. „Naskytla se nám možnost přestěhovat naše divadlo do krásných prostor pod Machoňovu pasáž. Hodně jsme to zvažovali. Ve stávajících prostorách v Havlíčkově ulici jsme zvyklí a jak my tak i naši diváci to tam máme rádi, ale jak se říká – změna je život,“ podotýká Klement. „Nové prostory je ale nutné připravit, stavebně upravit. Musíme také pořídit zbrusu nové sezení pro diváky, koupit novou techniku i mobiliář, vybudovat zázemí pro herce i diváky. Těch výdajů je celá řada, a sami bychom to určitě nezvládli. Proto jsme na podzim vymysleli na crowdsurfingovém serveru hit-hit kampaň „kup si svoji židli v divadle,“ díky které nám naši diváci, a vůbec všichni, co nám fandí, můžou  přispět. S kampaní se bude pojit řada akcí v podání Exiláků i našich spřátelených souborů jako jsou Paleťáci, Divadlo Tří, dětské divadlo Týbrďo nebo pardubická kapela Donrvetr,“ dodává Klement s tím, že stěhování Exilu do nových prostor je v plánu na přelomu roku. „Držte nám palce a hlavně: choďte do divadel.  Kultura v této nelehké době potřebuje pomoct.“

 

Autor: Tomáš Klement